Santiago de Chile, 15. siječnja 2018.

Gloria Garafulic-Grabois dobila odličje za zasluge Gabriela Mistral

15. siječnja 2018. u Ministarstvu vanjskih poslova Čilea u Santiagu održana je svečanost na kojoj je ministar vanjskih poslova Čilea Heraldo Muñoz dodijelio Odličje za obrazovne i kulturne zasluge Gabriela Mistral  (Orden al Merito Gabirela Mistral) uglednoj filantropkinji hrvatskog porijekla gđi Gloriji Garafulich-Grabois. Svečanosti je prisustvovala i veleposlanica RH u Čileu Nives Malenica.

Gloria Garafulich-Grabois, nećakinja slavne kiparice hrvatskih korijena Lily Garafulić Janković, direktorica je Zaklade Gabriela Mistral koja se bavi humanitarnim i kulturnim naslijeđem Gabriele Mistral kroz potpore dobrotvornim, obrazovnim i društvenim institucijama i organizacijama čiji programi utječu na kvalitetu života, obrazovanja djece te starijih građana u područjima jezika, umjetnosti i kulture. Osnivačica je čileanskog odjela Nacionalnog muzeja žena u umjetnosti (NMWA, sjedište u Washingtonu)  te urednica časopisa The Chesterton Review. Članica je izvršnog odbora Hrvatske akademije Amerike čiji je cilj educirati članove i javnost o hrvatskoj književnosti i kulturi

Odličje Gabriela Mistral  koje nosi ime istaknute čileanske pjesnikinje, diplomatkinje i feministkinje, te prve pjesnikinje španjolskog govornog područja kojoj je 1945. dodijeljena Nobelova nagrada za književnost, utemeljila je čileanska Vlada 1977. i daje se domaćim i stranim osobama za istaknut doprinos u području obrazovanja, kulture i davanja digniteta nastavničkom radu.  

Copyright (c) 1997.- 2021. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH Sva prava pridržana