Santiago, 23. studenog 2017.

U atriju Papinskog katoličkog sveučilišta u Santiagu postavljena spomen-bista Rajmundu Kupareu, utemeljitelju Instituta za estetiku

Spomen-bista Rajmunda Kuperea, utemeljitelja čileanskog Instituta za estetiku, svečano je otkrivena 23. studenog 2017. u atriju kampusa Oriente Papinskog katoličkog sveučilišta u Santiagu. Ceremoniju postavljanja spomen-biste zajedničkim su naporima suorganizirali Papinsko katoličko Sveučilište u Santiagu, Sveučilište u Splitu i Hrvatsko katoličko sveučilište, uz pokroviteljstvo Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti HAZU i Veleposlanstva RH u Santiagu.

Prisutnima se obratila veleposlanica Nives Malenica, istaknuvši neizbrisiv trag koji je na Sveučilištu ostavio Rajmund Kupareo kao jedan od mnogobrojnih uglednih Hrvata koji su doprinijeli kulturnoj, znanstvenoj i gospodarskoj izgradnji Čilea. Rektor Papinskog katoličkog sveučilišta u Santiagu prof. Ignacio Sánchez s ponosom je istaknuo ulogu Rajmunda Kuperea na tom Sveučilištu gdje je, osim utemeljenja Instituta za estetiku, u više navrata bio dekan Filozofskog fakulteta i prorektor Sveučilišta. G. Kuzma Kovačić, ugledni hrvatski kipar i autor spomen-biste Kupareu, izrazio je zadovoljstvo što njezinim postavljanjem možemo iskazati zahvalnost utemeljitelju ovog slavnog Instituta za estetiku koji je svojim djelom povezao naša dva prijateljska naroda i države. Prisutnima su se obratili i ravnatelj Instituta za estetiku g. Gabriel Castillo Fadić, dekan Filozofskog fakulteta g. Olof Page i hrvatski akademik g. Radoslav Tomić.

Ceremoniji otkrivanja spomen-biste prisustvovalo je stotinjak uzvanika iz kulturnog, akademskog, političkog, gospodarskog i vjerskog života Čilea, među kojima su se posebno istaknuli mnogobrojni pripadnici hrvatske zajednice.